Πέμπτη, Οκτωβρίου 1

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ...ΜΑΤ!

Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία - Δεκάδες άμαχοι νεκροί

Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία - Δεκάδες άμαχοι νεκροί

Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε σήμερα τους πρώτους της βομβαρδισμούς σε δύο επαρχίες της κεντρικής Συρίας, σύμφωνα με μια πηγή στις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες όμως, σύμφωνα με μια κυβερνητική οργάνωση, είχαν στόχο κυρίως μέλη του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία και ισλαμιστές αντάρτες που πολεμούν το καθεστώς.
Η συριακή κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσε τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, μεταδίδοντας από την πλευρά της ότι οι στόχοι των αεροσκαφών της ρωσικής ΠΑ ήταν κυρίως θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Ρωσικά και συριακά αεροσκάφη διεξήγαγαν (σήμερα Τετάρτη) πολλές επιδρομές εναντίον θέσεων τρομοκρατών στη Χάμα (στη βορειοδυτική Συρία) και στη Χομς (κεντρική Συρία)», είπε η πηγή στις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας.
«Οι επιδρομές αυτές έπληξαν τους στόχους τους με ακρίβεια, ρωσικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέταξαν προηγουμένως πάνω από τους τομείς» όπου έγιναν οι επιδρομές, διευκρίνισε η πηγή αυτή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο χωρίς να δώσει κάποιον απολογισμό των θυμάτων.
«Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τον απολογισμό αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι πως υπήρξαν πολλοί νεκροί, ειδικά μεταξύ των ηγετών των τρομοκρατών, στις επιθέσεις οι οποίες στοχοθέτησαν το ΙΚ», υπογράμμισε μια πηγή στον συριακό στρατό.
Όμως σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, τον διευθυντή της ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι στόχοι που επλήγησαν στην επαρχία Χομς ήταν κέντρα διοίκησης του Μετώπου αλ Νόσρα, του συριακού βραχίονα της αλ Κάιντα, καθώς και της ισλαμιστικής οργάνωσης Άχραρ αλ Σαμ, καθώς και μικρών τοπικών οργανώσεων των ανταρτών.
Στην επαρχία Χάμα τα αεροσκάφη έπληξαν μια αποθήκη όπλων του «Στρατού αλ Ίζα», μιας οργάνωσης ανταρτών την οποία υποστηρίζουν αραβικές χώρες και οι Αμερικανοί στη Λατάμινα, καθώς επίσης και θέσεις των ισλαμιστών του Μετώπου αλ Νόσρα.
Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν, οι βομβαρδισμοί στο Ραστάν, στο Ταλμπίσε και στο Ζααφαράνι, στην επαρχία Χομς, δεν σκότωσαν παρά μόνο πέντε αντάρτες και 27 αμάχους, ενώ τραυμάτισαν δεκάδες αμάχους ακόμη.
Η πηγή στις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι μαχητικά της ρωσικής ΠΑ εξαπέλυσαν επιδρομές στο Ραστάν και στο Ταλμπίσε.
Η συριακή κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για πλήγματα στη Χομς και στη Χάμα. «Σε εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και στη Συρία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την εξάλειψη του ΙΚ, σε συνεργασία με τη (συριακή) Πολεμική Αεροπορία, ρωσικά αεροσκάφη διεξήγαγαν πολλές επιδρομές στοχοθετώντας το ΙΚ», μετέδωσε. Αναφέρθηκε σε τέσσερις τομείς στην επαρχία Χομς και τρεις στη Χάμα που βομβαρδίστηκαν.
Το συριακό καθεστώς ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Χομς, συμπεριλαμβανομένης της ομώνυμης πρωτεύουσάς της. Τμήματα της επαρχίας βρίσκονται στα χέρια ανταρτών του Μετώπου αλ Νόσρα και του ΙΚ.
Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Άστον Κάρτερ εκτίμησε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν σε περιοχές όπου «πιθανόν» δεν υπήρχαν δυνάμεις του ΙΚ.
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου εκτίμησε ότι η ρωσική στρατηγική στη Συρία, καθώς δεν προβλέπει την πολιτική μετάβαση και την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία, υπάρχει κίνδυνος να ρίξει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του πολέμου.
Ο Ας Κάρτερ ανέφερε ότι έδωσε οδηγίες σε στελέχη του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ να συναντηθούν με ομολόγους τους της Ρωσίας «το συντομότερο δυνατόν» και πρόσθεσε πως αναμένει οι συνομιλίες που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες θα είναι «πολύ εποικοδομητικές».
Πούτιν: Προληπτικά πλήγματα και ο ρόλος του Ασαντ
Ο Πούτιν εκτίμησε πάντως ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να διεξαγάγει διάλογο με τη συριακή αντιπολίτευση και να είναι έτοιμος να συμφωνήσει σε έναν «συμβιβασμό», σε δηλώσεις του μετά τα πρώτα αεροπορικά πλήγματα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στην επικράτεια της Συρίας.
«Πιστεύουμε ότι μια οριστική και διαρκής λύση στη Συρία είναι εφικτή μόνο στη βάση μιας πολιτικής μεταρρύθμισης και της διεξαγωγής διαλόγου με τις λογικές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα», είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στην αντιπολίτευση την οποία ανέχεται το καθεστώς του Άσαντ. «Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος Άσαντ το αντιλαμβάνεται αυτό και είναι έτοιμος για μια τέτοια διαδικασία», πρόσθεσε ο Πούτιν.
Εξάλλου ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να συμμαχήσει με όλες τις χώρες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.
«Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό και προσήκον να ενωθούν όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες στον αγώνα εναντίον της διεθνούς δημοκρατίας και να οικοδομήσουμε το κοινό μας έργο βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», σημείωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Για να ξεκινήσουμε προτείνω στα ενδιαφερόμενα κράτη, πρώτα απ' όλα τις χώρες της περιοχής, να ενταχθούν στο διεθνές κέντρο πληροφόρησης και συντονισμού στη Βαγδάτη. Όλοι οι εταίροι μας θα είναι ενημερωμένοι για τα σχέδια και τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία».
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε σήμερα ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία είναι η προληπτική δράση και η στοχοθέτηση εδαφών που έχουν καταλάβει.
«Ο μόνος τρόπος να δοθεί αληθινά μάχη εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας —κι εκείνοι που μάχονται στη Συρία και στις γειτονικές της χώρες είναι ακριβώς αυτό, διεθνείς τρομοκράτες— είναι με προληπτική δράση, τις μάχες και την εξολόθρευση των ανταρτών στις περιοχές που έχουν ήδη καταλάβει, αντί να περιμένουμε να έλθουν στο σπίτι μας», είπε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με στελέχη της κυβέρνησής του.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε επίσης ότι ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας πρέπει να διεξαχθεί βάσει ενός διεθνούς σχεδίου.
Ακόμη, ο Πούτιν έκρινε ότι το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), το οποίο δρα στη Συρία και στο Ιράκ, δεν έχει καμιά σχέση με το «αληθινό» Ισλάμ.
«Είναι γνωστό ότι χιλιάδες άνθρωποι από ευρωπαϊκές χώρες, τη Ρωσία, πρώην σοβιετικά κράτη είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που αποκαλείται Ισλαμικό Κράτος, και θέλω να δώσω έμφαση ξανά στο γεγονός ότι δεν έχει καμιά σχέση με το αληθινό Ισλάμ», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Δεν χρειάζεται να είναι κανένας ειδικός σε αυτά τα θέματα για να καταλάβει ότι εάν [το ΙΚ] τα καταφέρει να νικήσει στη Συρία, [τα μέλη του] αναπόφευκτα θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους, θα επιστρέψουν στη Ρωσία» και θα αναλάβουν δράση και εκεί, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Παράλληλα ο Πούτιν σημείωσε ότι «η συριακή σύγκρουση έχει βαθιές ρίζες» και «προκλήθηκε από διάφορους παράγοντες», ανάμεσά τους «διακρατικές» παρεμβάσεις, «εσωτερικές, πολιτικές, θρησκευτικές και εθνοτικές εντάσεις, που επιδεινώθηκαν από τις κατάφωρες εξωτερικές επεμβάσεις».
«Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες ασφαλώς δεν πρόκειται να εμπλακούμε ολοκληρωτικά στη σύγκρουση αυτή», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, η εμπλοκή της χώρας του σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Συρία δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και ακολουθεί σχετικό αίτημα του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου